Fem bra julbord i Örebro län

3 mins read
2025-10-07

Det känns konstigt att uttala det men vi går mot jul med stormsteg och för de som vill vara tidigt ute med bordsbokningar så kommer det här tips på fem bra julbord i länet baserade på förra årets besök.

En söndag i december besökte vi ”Krogen som inte finns” i Närkesberg, för att äta av deras positivt omtalade julbord. De båda matsalarna var fullbokade av gäster.
      Vi började med sillbordet med ett femtontal innovativa inläggningar. Vad sägs om kombinationerna lingon/lakrits, körsbär/timjan, senap/whisky och aquavit/fänkål. Vi gillade matjessillen bäst.
Därpå en ny tallrik med tre sorters lax, gravad, rökt och inlagd, med passande såser. Visst fanns det gubbröra, rödbetssallad, skagenröra samt kallskuret i ett tiotal tilltalande former. Skinkan var mjäll och smakrik, kombinerades med vildsvinsskinka och rökt bog.
De varma rätterna innehöll givetvis knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll. Utöver potatis fanns på bordet rikligt med olika grönsaker samt bruna bönor. Ostarna, brie och grönmögel.
Till avslutning kom julbordets höjdpunkt, Sandras egenlagade desserter. Fruktsallader, kakor, tårtor, ostkaka, chokladmousse, sega gubbar, karameller, allt så gott, så gott.

Karlslunds Herrgård var nästa stoppSillbordet, med ett tiotal sorters sill var starten. Böcklingen, makrillen och ålen kompletteras med räkor, patéer och lax i olika former på vår andra tallrik. Genom den kallskurna tredje tallriken lämnade vi fisken för kött. Bra var de tre vilda inslagen, hjort, lamm och ren. Utbudet var stort av skinka, syltor och olika sallader.
Äntligen kom vi till det väldoftande varma bordet. Revbensspjällen var perfekt möra. Det fanns julkorv, prinskorv, Janssons frestelse, räkomelett och köttbullar samt bruna bönor, brysselkål och grönkål.
Karlslund håller på traditionerna och serverar dopp i grytan och lutfisk. Vi nöjde oss med ett smakprov av den mättande risgrynsgröten.
Avslutningen är ett stort dessert-, godis- och ostbord. Det uppiggande kaféet med pepparkakor smakade mycket bra.

Ett vackert Katrinelund vid Hjälmaren, i vinterskrud, har ett storartat julbord. Sillbordet bjöd på åtta olika, eget inlagda, sorter. Sensationellt god var den på traditionell trätunna vällagrade matjessillen från Norröna. Vi åt även av gösen och laxen.
Vi tog tidigt ett par bitar av den mjälla och goda skinkan. Nu väntade det kalla och på tallriken hamnade en ankterrin, hjortinnanlår, lant- och viltpaté, leverpastej, oxfilékorv, rostbiff och älgkorv.
Därefter det varma med revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, bruna bönor, brysselkål, en krämig Jansson, rödkål och en god svampomelett:
Nu kunde vi ge oss på osten, desserterna och godiset. Perfekt avslutning på Gästgiveriet var en kopp kaffe tillsammans med en mjuk, varm och nybakad, pepparkaka.

Naturens Hus är beläget i ett av Örebros mest natursköna vattenmiljöer. Vi startade upp med ett glas glögg och pepparkakor. Nu väntade fiskrätterna. Sex sorters sill, innovativt smaksatta med chili och lime, citron och lakrits, saffran och vitlök samt dill, plus Klädesholmens matjessill. Fiskpaté med rom, gravad och marinerad lax, skaldjursterrin samt en smakfullt rökt makrill.
Den egna gravade biffen och de rökta revbenen samt den rökta dovhjorten överraskade positivt i det kallskurna vilket kompletterades av korvar och pastejer samt julskinkan.
Det varma var vad som förväntas, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, en omelett med svampstuvning samt en mycket god bakad fläsksida. Ett plus är de fräscha salladerna.
Dessertbordet hade, generöst, en mandel och saffranskaka, en chokladkräm, Naturens egen julrispudding samt ostar, frukt, fikon, kakor, tryffel och massor av godis.

Vid Långens norra spets, en dryg mil norr om Örebro, ligger Sollidens kursgård. Här serveras årligen ett utsökt och klassiskt julbord, i en mycket naturskön miljö. Vår första tallrik fylldes med olika sillsorter, gubbröra, inlagd strömming och ägghalvor med rom eller räkor. Fin smak hade den kryddiga lingonsillen och whiskysillen.
      Därpå en ny tallrik med tre sorters lax, gravad, rökt och inlagd, med passande såser. Nu väntade det kallskurna där de två olika skinkorna var tilltalande. En mer gängse julskinka från gris och en i tiden från vildsvin, båda ytterst smakrika.
De varma rätterna innehöll givetvis knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll. Utöver potatis fanns på bordet rödkål samt bruna bönor.
Lyxigt var de tre perfekt mogna ostarna från Gårdsmejeriet Ostbiten. Dessertbordet var omfattande med bakade kakor, ostkaka, godis, frukt och praliner.

Recensionerna bygger på Paul Dahlgrens besök tidigare år.

Örebro läns tidning
Integritetsöversikt

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookie-information lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.